Modinette t/m Coupeuse

De volgorde waarin je de coupeuse opleiding van ENSAID volgt is Modinette, Costumière, Tailleuse, Coupeuse en Coupeuse-Leidster. Hieronder vind je per onderdeel de inhoud van de opleiding. Elk deel kan worden afgesloten met een landelijk examen. Wil je ook nog Lerares-coupeuse doen, dan horen de vakken Modiste en Handwerkontwerpen ook bij je opleiding. 

Modinette


Dit is het basisvak. Het tekenen en maken van eenvoudige dames- en kinderkleding a.h.v. basispatronen. Je maakt detailstukken van o.a. zakken, ritssluitingen en halsafwerkingen die je later als voorbeeld kunt gebruiken. Handwerk technieken als smocken, platborduren en tapisserie komen aan bod. 

Costumière


Uitbreiding van de basiskennis. Coupeverwerkingen, taillering, aanvulling van kragen en mouwen en aangetekende mouwen worden in deze module behandeld. Ook bij Costumière worden detailstukken gemaakt: paspelzakken, ingezette zakken, diverse kragen en mouwen en een plooirok op halve schaal.Het handwerken wordt uitgebreid en vormt een welkome afwisseling op het naaien en patroontekenen. 

Tailleuse


Er is een stevige basis gelegd met Modinette en Costumière. Nu volgen het raglanoksel en figuuraanpassingen.De modellen worden moeilijker. Je gaat meer uitproberen op het 1/4 schaal popje. Er wordt veel aandacht besteed aan pantalons, zowel voor dames als heren. Uit Garneren en Afwerken komen handwerktechnieken als schaduwborduren, naaldschilderen en band opnaaien. Het boek Textielwaren en stoffenkennis neemt je mee in de vervaardiging en samenstelling van stoffen.Je verzamelt een  heleboel stofjes en krijgt hierdoor goed inzicht in wat er allemaal te koop is.

Coupeuse


Deze opleiding maakt het mogelijk kleding voor anderen te maken in allerlei moeilijkheidsgraden. Er wordt dieper ingegaan op de okselverwerkingen, figuuraanpassingen, asymmetrische modellen en draperieën. De modellen zijn uitdagend, met moeilijke mouwen, kragen en halsafwerkingen. Naast het technisch tekenen komt ook het modetekenen aan de orde, zodat je straks een model voor een klant op een figuur kunt tekenen. Het inzetten van een haardoek binnenwerk in damesmantels is een belangrijk praktijkonderdeel.


Modevakschool Karin Versaevel

Langelaar 47

4847 EK  Teteringen

06-25588502